top of page

על פוליטיקה, חינוך וג'ירוטוניק

מאמר מאת ניר תמיר

 

מיקרו ומקרו

כמי שעוסק בתורת הגוף והתנועה מזה שנים רבות מצאתי הקבלות רבות בין פעולות פיסיות וביולוגיות שמתרחשות בגוף האדם להתנהגויות חברתיות תרבותיות שמתרחשות בעולם.

כמו בתנועת הגוף לפעמים אנחנו נדרשים לבודד תנועה או איזור מסויים בגוף כדי להבין אותה ולהסתכל עליה ולשכלל את הפוטנציאל התנועתי שקיים באותו איזור. לפעמים המכלול מעניין אותנו ואנו מסתכלים על תנועת הגוף הכוללת כדי לראות את סך כל החלקים פועלים כיחידה אחת ולהבין מה הם הכשלים או החוזקות. בהמשך המאמר אגע בכמה רעיונות שונים/דומים רק כדי לחבר אותם בסוף לכדי קו מחשבה אחד.

פרקטל

מבנים שונים בטבע זהים בצורתם הקטנה לצורתם הגדולה לדוגמה מבנה צמחים מסויימים הזהה בצורתו הגדולה (ענף או שיח) לצורתו הזעירה (מבנה עורקי העלה ואף המבנה התאי) פרחים, מדבריות צורת הברק הזהה לצורתם של קצוות ההרים או הנהרות.. למבנה הזה קוראים פרקטל

בשנת 1975 טבע בנואה מנדלברוט, מתמטיקאי פולני את המושג פרקטל.

בדרך כלל כאשר מדברים על פרקטלים קושרים אותם לתורת הכאוס.

מאז גילה מנדלברוט את האופי הפרקטלי של הטבע, זוהו תופעות טבע כאוטיות רבות, שיאה להן התיאור הפרקטלי. רעשי אדמה, שטרם נמצאה שיטה לחיזוים, התפלגות של נפט בעורקים תת קרקעיים, צורותיהם של עננים, קווי חוף, ואפילו תנודות המחירים בבורסות. תחום מעניין וגדול בפני עצמו והנה מאמר מעניין בעניין אבל לא לשם אנחנו חותרים.

הטבע משתמש בדפוסים שונים במקומות שונים. מחקרים שונים בתחום חקר האדם מראים קשר ישיר בין המבנה הגנטי ובין מבנה האישיות של האדם.

בהקשר הזה ובהבנת החיבור הישיר בין גוף/נפש נשאלת השאלה :

 

כיצד אותם דפוסי התנהגות ביולוגים/פיסיולוגים באים לביטוי בחברה האנושית והאם דרך ההבנות הגופניות אנחנו יכולים ללמוד משהו על עצמנו ברמה החברתית?

מבנה ופוטנציאל

 

בחזרה לרעיון הגוף כיחידה תנועתית אחת – המבנה הכולל שלנו מכתיב לנו שפת גוף מסויימת הייחודית רק לנו. דבר הקשור באופן מוחלט לסך כל החלקים (מבנה פיסי, ביולוגי ואישיותי ). הנה דוגמה הכי שטוחה בסיסית ומכלילה זאת כדי להבין את הקשר:

אדם שהוא ביישן ומופנם בעל נטייה להשמנה ונאמר גדול מימדים. מן הסתם יתקשה בתנועה, הקושי יוביל לחוסר בזרימת דם תקינה המשך נטייה להשמנה דיכאון וכו וכו ... 

המבנה הוא נתון וקיים אך טומן בתוכו את הפוטנציאל. מעבר לפוטנציאל קיים הצורך במימושו.

יכולתו של הגוף לרפא את עצמו קשור ביכולת להגיע לאיזון והאיזון מושג על ידי זרימה נכונה וויסות לחצים/נוזלים/כוחות/מתחים ועוד. אז אם כך כיצד אנחנו משיגים את האיזון ? או לפחות מתחילים לכוון אליו ? 

חינוך

חינוך הוא תהליך למידה שמטרתו לכוון להקנות כלים, לכוון לפעולה ובעצם מעצב אותנו ואת האופן בו אנו תופסים את העולם סביבנו. חינוך טוב ומעמיק מעצב את התודעה שלנו מעמיק את החשיבה והאופן בו אנו מפעילים את החושים ואת ארגון המידע במוח.

המאה ה20 קידמה אותנו כל כך מהר קדימה. תפיסות חינוכיות והבנת גוף ונפש האדם הביאו אותנו לנקודה בה הטכנולוגיה התקדמה במהירות מדהימה.

ניתן לראות כיום כיצד ממשלות וקולות שונים בעולם מסרבים ליישם את ההבנות הללו וחותרים לחזור לרעיונות לאומנים ופאשיסטיים. זאת כדי לשמר את הסטטוס קוו בין עשירים לעניים והגדלת הפער על ידי מניעת חינוך טוב מאוכלוסיות מוחלשות, קידום רעיונות דתיים ושמרניים, התרחקות מהגוף וצימצום היכולות האנושיות לרמה נמוכה.  הפרת האיזון החברתי על ידי פנייה לתכונות האנשושיות הבסיסיות של פחד, לאומנות, שנאת האחר ועוד.

חינוך גופני  

היכולות המרובות והמורכבות של גוף האדם, מצטמצמות מסיבות שונות אם חברתיות, נפשיות, ביולוגיות.

המורכבות חשובה ומפתחת את מערכת העצבים ואת הפרספציה שלנו. האופן בו אנחנו תופסים את הגוף את התנועה וביצועה.

לדוגמה: היכולת שלנו לבצע תנועה עם הרבה או מעט כוח, לנוע לא רק בקו ישר אלא בתנועה עגולה, לאט או מהר. כל אלה מאפשרים הבנה של הגוף ואופן פעולתו. לעומת תפיסות של יופי (כמה השרירים גדולים או מנופחים) שאין בהם רע אלא שלרוב קשורות  במבנה וגנטיקה והרצון לעצב אותם מנוגד לטבע של אותו אדם.

ישנם סוגים שונים ואיכויות שונות של עבודה גופנית ומאוד מאוד חשוב לדעת לעבוד עם כולם. להזיע ולהשתמש בכוח זה לא רע אבל זה לא נכון תמיד וחשוב מאוד לא רק ליצור כח אלא גם לאפשר תנועתיות (שקשור לגמישות וסוג עבודה שונה). הנעה טובה של הגוף קשורה לגמישות ולעבודה עם שרירים שהדרך להגיע אליהם היא לא בהוספה של עוד כוח אלא ביצירת תנועה שכן השרירים האלה מייצבים את הגוף וכבר פועלים עליהם כוחות מעצם קיום כח המשיכה.

לסיכום

אפשר לראות קשר ישיר בין החינוך שאנחנו מקבלים שיוצר בנו את הרצון להעמיק ולהבין דברים לעומקם ובין המצב בעולם קיום. ההתרחקות מהגוף מתחילה בתרבות ובחינוך, בהבנה שגופנו הוא כלי חשוב והרתיעה ממנו היא בעצם התרחקות מעצמנו ושיעבוד בידיי תפיסות שמזמן פג תוקפן בהיסטוריה ובתהליך הלימודי שעבר האדם עד שהגיע לימנו.

 

בסופו של דבר היכולת שלנו להתחבר אל הגוף שלנו משפיעה על כל תפיסת העולם שלנו. הדבר הבסיסי ביותר הוא גופנו והכלי הזה שמשרת אותנו לאורך חיינו. החיבור הזה אינו מובן מאליו והרבה פעמים נשכח כשזה הוא/אנחנו בעצם שמשפיע על איכות החיים שלנו.

היכולת שלנו להיות מחוברים לגופנו קשורה באופן ישיר ליכולת שלנו לחיות כחברה.

השמירה על איזון פנימי דרך הקשבה עבודה עצמית הם הכלים שיאפשרו לנו להתפתח לכדי חברה מתקדמת. לא משנה כמה הטכנולוגיה תתקדם, בלי היכולת שלנו להיות מחוברים לעצמנו לא נוכל להמשיך לצעוד עם הקידמה!

הג'ירוטוניק מאפשר את החיבור העמוק דרך הבנת המורכבות התנועתית והחיבור ליכולתנו בהקשבה ובלמידה עמוקה ומשמעותית של גופנו ומעמיק את הקשר בין גוף ונפש.  

bottom of page