אנרגיה
מאת: ניר תמיר, בעלים של סטודיו שמונה. PT מוסמך בשיטת ג'ירוטוניק, מדריך בשיטת ג'ירוקינסיס ופילאטיס רקדן מקצועי ומטפל בשיטת פאשיקום וקיניזיו טייפינג.
_____________________________
המונח נטבע במשמעותו המודרנית על ידי הרופא והפיזיקאי הגרמני - הרמן פון הלמהולץ אשר ניסח את חוק שימור האנרגיה על פיו - אנרגיה אינה נעלמת או נוצרת מאין כלומר האנרגיה הקיימת ביקום כולו אינה משתנה אלא היתה קיימת תמיד ורק עוברת מגוף אחד לשני ולובשת צורות שונות.
בקיץ שעבר טיילתי עם המשפחה ביוון - באחד הימים יצאנו לטיול בשמורת מפלים יפיפיה. המים הצלולים וכוחו של המקום פשוט קרן בחיות וקסם. המים היו קפואים אבל לא יכולתי לעמוד בפיתוי וצללתי לתוך האגם הקפוא. באותו רגע זה היה כמו להיות אחד עם המקום. כמו עטפה אותי האנרגיה של המים והתחברה אליי לגוף. זו היתה חוויה מאוד טוטאלית ראשונית ו...מרעננת. זה גרם לי לחשוב על האופן שבו אנחנו מקרינים את האנרגיה שלנו על הסביבה וכיצד אנחנו יכולים לנתב אותה לתנועה שלנו ולהשפיע על הגוף הפנימי כמו החיצוני.
שכבתיות
גופנו מורכב משכבות רבות של רקמות ומעטפות שונות כשהעור הוא השכבה החיצונית ביותר במפגש של גופנו את העולם. מערכת החישה שלנו אף היא נפרסת לעומקים שונים וברגישויות שונות בהתאם למערכות אחרות ואפיון אישיותנו. אנשים שונים מגיבים ברמות אחרות לגירויים. יש כאלו שרגישים יותר ויש כאלו שרגישים פחות לריחות, קולות, טקסטורות וגירויים חיצוניים. כאשר אנחנו נמצאים במצב של חיבור והקשבה, מוצאים שקט מהקולות הפנימיים אז אנחנו יכולים להיות ערים למה שמתחולל סביבנו מתוך אותם חישניים שונים בגופנו.
ברפואה הסינית קיימת תאורית ששת השכבות. תיאורית ששת השכבות מתארת את המבנה האנרגטי של האדם. שש השכבות נתפסות, לפעמים, כמודל המחלק את הגוף לאזורים אנטומיים מוגדרים, ומתאר מהלך התקדמות של מחלה ממקום שטחי בגוף למקום עמוק. זוהי דוגמא להסתכלות 'מרחבית'. זה כמובן קצה קצהו של המזלג שכן ההסתכלות הסינית לוקחת בחשבון אלמנטים שונים בעולם מפנים וחוץ שעוטפים את הגוף ומתארים זרימה והשתלבות של אחד בשני תוך שילוב של ידע קדום ותיאוריות פילוסופיות נשגבות לתורה רפואית מוצקה. היכולת שלנו להסתכל על הגוף כמחולק לאיברים, רקמות שכבות ומעטפות אך גם כיחידה אורגנית הפועלת בתיאום מושלם, עוזרת בהנעה והכוונה נכונה של האנרגיה בויסותה וביכולת שלנו להגיע למקומות עמוקים בגופנו שביום יום אנחנו לא מגיעים אליהם ולא מניעים אותם.
התכוונות ככח המניע
כמדריכים או מטפלים אנחנו משתמשים הרבה פעמים בדימויים. הדימויים עוזרים לדייק את הכוונה ואת האופן בו המתאמנים/ תלמידים/ מטופלים מתעלים את האנרגיה. לדוגמא - DOLPHIN תרגיל בג'ירוטוניק שמתאר את תנועת הדולפין ומכוון את איכות התנועה לכזו שנותנת תחושה של זנב דולפין ותנועה עם התנגדות של מים או OCEAN BREATH שנותן את ההגדרה הכי טובה להוצאת האויר באופן שהיא מרגיעה, משחררת ומכוונת את הגוף כולו להרפיה איטית ומדוייקת שמגדירה את אופן ואיכות התנועה דרך הכוונה לביצוע מסויים.
רקדנים או אנשים המתעסקים בתנועה עשויים להכיר את העיקרון הזה לפיו הכוונה היא הכוח המניע את התנועה. את רעיון ה"התכוונות המרחבית" הגדירה לראשונה אימגראד בארטניף, כוראוגרפית, רקדנית מטפלת בתנועה ותיאוריטקנית שהיתה תלמידתו של רודולף לאבאן אשר עסק בחקר התנועה. ג'וליו הורבאט - ממציא שיטת הג'ירוטוניק מגדיר את האנרגיה הזו הטמונה בנו כפוטנציאל, אפשרות לתנועה אבל האדם הוא זה שצריך לעשות את העבודה ולממש את הפוטנציאל הזה לתנועה.
לעבוד עם מה שיש
ימים מסויימים ממש אפשר להרגיש את האנרגיה הנמוכה בגוף וימים אחרים גבוהה יותר. עוצמת האנרגיה שלנו משפיעה על המצב רוח וגם הפוך מצב הרוח משפיע על האנרגיה הכללית. בימים כאלו מומלץ לנסות לעבוד עם מה שיש ולצמוח מהנקודה הזו. בג'ירוטוניק אנחנו עובדים כדי להרים את האנרגיה מעלה בדומה לעבודה ביוגה (אנרגיית הקונדליני). עם זאת נקודת ההתחלה משתנה בימים בהם האנרגיה נמוכה דווקא העבודה העדינה מתוך העייפות מביאה למקומות חדשים ובמקום לנסות ללחוץ את האנרגיה (מה שבסופו של דבר יוצר את הפעולה ההפוכה ) העבודה המינורית היא זו שפותחת ומאפשרת א הזרימה וה"התעוררות" של הגוף והאנרגיה.
בפעם הבאה שתגיעו לאימון או אפילו תקומו בבוקר קחו דקה או שתיים ובידקו את רמת האנרגיה שלכם, שכמובן משתנה במשך היום. נסו לעבוד בהתאם לרמת האנרגיה זה יפתיע אתכם שדווקא במקום "החלש" כביכול מתגלה עוצמה